jks dan fb  

 
 

Skribenter: Jens Mouritsen, Hørsholm – Jan Lyng Jensen, Hørsholm – Olav Nielsen, Hørsholm

Foto: Matthias Fankhauser, Schweiz

I april måned blev Hørsholm Karateklub beriget med et besøg fra ingen ringere end den dobbelte verdensmester i kumite, Sensei Daisuke Watanabe (5.dan). Watanabe-sensei er ikke bare fantastisk teknisk dygtig til karate, men også en blændende underviser. Han har en imponerende karriere i Japan, hvor han underviser både på Teikyo Universitet, Japan Karate Shoto Federations hovedkvarter og egen dojo. Besøget af Watanabe-sensei er et samarbejde imellem JKS Danmark og Hørsholm karateklub.

Sensei Daisuke Watanabe var i april måned i Danmark, hvor han fungerede som gæstetræner i Hørsholm Karateklub i 4 uger fra d. 2.-25. april og derudover underviste på JKS Danmarks Forårsseminar i Charlottenlund Shotokan Karateklub. 

Det er tredje år i træk at Watanabe-sensei har valgt at gæste klubben i så langt et forløb, og vi er i Hørsholm Karateklub beæret over at kunne tiltrække en så stor kapacitet, samtidig med at vi er stolte over at kunne stille ressourcerne til at understøtte det. 

Blandt andet har Hørsholm Karateklub en tradition for at alle sort- og brunbælter inviterer Watanabe-sensei hjem som gæst til aftenspisning efter træning, og hver dag til et nyt sted, hvilket giver sensei en fornemmelse af dansk “hygge” og kultur, og giver hver enkelt karateudøver mulighed for et særligt personligt forhold til sensei hvilket er ret unikt.

DAGLIG TRÆNING 

Watanabe sensei underviste både børn og voksne fra de helt små til de allermest rutinerede i Hørsholm Karateklub gennem hele april måned. Ud over de 3 faste ugentlige træninger, med både kihon, kata og kumite, var der hver mandag mulighed for 1 ½ times træning med fokus på kumite.

Ud over den faste stab af karateudøvere fra Hørsholm Karateklub der deltog flittigt, var der også til de daglige træninger besøg af gæster fra nærliggende karateklubber i København og Nordsjælland. De mange engagerede gæster i klubben har givet en god stemning af seminar eller træningslejr, hvilket har kunne mærkes på den gode stemning og intensiteten, samtidig med at det altid er rart at få mulighed for at mødes med andre karateka om god træning.

GULDKORN OG HØJ INTENSITET

Træning med Watanabe-sensei er altid en fornøjelse. Ud over at være en blændende dygtig kæmper er han også en god underviser, der med både humor og tålmodighed formår at flytte alle. Træningen er på et højt niveau, fysisk intensiv og krævende, men på ingen tidspunkt udmattende. 

Det er også tydeligt at Watanabe-sensei gennem de længerevarende ophold har arbejdet med at blive endnu bedre til engelsk – og endda har lært sig en række danske ord. Det er mange gange i løbet af måneden at hans ”sammen to-og-to” har indledt partnerøvelser. Det gør også at hans forklaringer af formål med, og nuancer i teknikker bliver meget tydelige, selvom han underviser uden en fast oversætter.  

Der er blevet uddelt mange guldkorn undervejs i træningen, og der har været stort fokus på individuel feedback og rettelser, hvilket er et privilegium med en så dygtig sensei.

Takket været den faste træning med Hørsholm Karateklubs cheftræner, Sensei Jesper Markvardsen (7. dan), har der heller ikke været nogen problemer med at forstå strukturen i en Honbu Dojo-instruktørs måde at undervise på, da det minder meget om Jesper-senseis daglige træning. De fleste af de almindelige ugentlige træninger har været opbygget traditionelt med kihon, kata og kumite, med en tydelig kobling mellem elementerne, så kihon har bygget op til og understøttet kata og kumite. 

KATATRÆNING

Når nu Watanabe-sensei er i verdensklasse i kumite, kunne man tro at det var på bekostning af hans kata, men det er bestemt ikke tilfældet. Både teknisk og pædagogisk har Watanabe-sensei et kæmpe overskud i at lære kata fra sig, og der er plads til både at forklare grundlæggende elementer og anvendelse, lige fra begynder-kata til de meget avancerede. 

Særligt har det været en fornøjelse at arbejde med Asai-senseis Junro-kata, der har fået fornyet fokus i JKS-pensum, og som alle derfor var glade for at få lov at arbejde mere med. 

 Watanabe-sensei er god til at veksle mellem fælles gennemgang af kata, og derefter fremhæve specifikke elementer hos den enkelte karateka, der enten fungerer godt eller trænger til forbedring. Selv om det er en specifik udøver, der fremhæves føles det aldrig som en udstilling af hvor god eller dårlig man er, da Watanabe-sensei er god til at påpege hvordan pointerne gælder for alle.   

KUMITE

Kumitetræning med Watanabe-sensei er også en helt særlig oplevelse. Når man første gang oplever ham i fuld hastighed, er det overvældende. Han er simpelthen blændende hurtig, samtidig med at hans timing, taktik og teknik er fænomenal. 

Når han underviser i kumite, er der fokus på teknikker, hvor der langsomt bygges op fra bunden. Nogle af teknikkerne bygger endda videre på elementer, Watanabe-sensei har præsenteret de tidligere år, som nu forfines yderligere. Særligt har hans nedtagningsteknikker været et fast tilbagevendende element, der udvikles fra år til år. 

Først indøves de basale hånd- og fodbevægelser, derefter bygges stødteknik samt spark ind i kombinationen, og det sluttes af med hele kombinationer med høj intensitet, flow og hurtighed. De samme temaer kan gå igen over flere træningsdage, men føles alligevel som noget nyt hver dag, da der pædagogisk hele tiden bygges noget ekstra på.

Særligt for begynderne og de let øvede har der været tale om en øjenåbner ift. fri kumite, der ellers ikke trænes så meget på de lavere bæltegrader. Watanabe-sensei har lagt væk på at opbygge rytme og flow først, og så arbejde med nogle få og relativt enkle teknikker, der kommer ind og sidde. Princippet har været, at det er bedre at forstå den dynamikken i kumite og have én eller to teknikker, der sidder fast og virker, end at have mange forskellige teknikker, der ikke rigtig virker.

I weekenderne har Watanabe-sensei afholdt seminarer i andre europæiske lande, og d. 20.-21. april lagde Charlottenlund Shotokan Karateklub dojo til fælles JKS Danmark Forårsseminar hvor Watanabe-sensei underviste deltagere fra hele JKS Danmark og internationale gæster. 

Det har været et privilegium endnu en gang at få besøg af og træne under en så kompetent karateka som Sensei Daisuke Watanabe, og vi er i Hørsholm Karateklub glade over, at muligheden har været her, samtidig med at vi håber at kunne se Watanabe-sensei igen til næste år. 

Ud over glæden er der også en taknemlighed over at vi som klub endnu en gang har kunne løfte opgaven. Lige fra sensei Jesper Markvardsens arbejde med at arrangere, planlægge og koordinere, over indkvartering af Watanabe-sensei hos senpai Malene Stilling Krause, til medlemmerne der har åbnet deres hjem og budt på middage, har der været mange mennesker inde over for at det har kunne lade sig gøre.  

At vi som klub og udøvere får mulighed for at opbygge en så tæt relation til en af vores Honbu Dojo-instruktører er helt unikt, og det har været fantastisk at se de mange kræfter og ressourcer klubben har lagt, give en gevinst i den kaliber, det har været at have besøg af Sensei Daisuke Watanabe.
 

Næste aktivitet

JKS Summer camp

Nyborg

03. - 07. juli 2024 

.

 

Sidste nyt

 

Kontakt info

Adresse: Kastanievej 20
DK-7470 Karup J, Danmark

Telefon: +45  6930 0631

Email: info@jkskarate.dk